Jídelníček

Od 4.12.2023 do 8.12.2023

Pondělí
Dopolední svačina: Ovocný jogurt,lupínky,ovoce,mléko,čaj 1,3,7,8,6
Polévka: Česnečka s bramborem 9
Hlavní jídlo: Noky v sýrové omačce s kuřecím masem a bylinkami,šťáva 1,6,3,7,11
Odpolední svačina: Chléb,masová jemná pěna,zeleninka,čaj 1,6,7,8,11

Úterý
Dopolední svačina: Zasněžené mafínky,kakaíčko,mléčko,ovocíčko,čaj 1,3,6,7,8,11
Polévka: Andělský vývar se zeleninkou 9
Hlavní jídlo: Čertovské špagety sypané sýrem,džusík 1,3,7,9
Odpolední svačina: Obložený Mikulášský chlebíček,zeleninka,čajík 1,6,7,8,11

Středa
Dopolední svačina: Karlovarský rohlík,mléčný nápoj,ovoce,čaj 1,6,7,11
Polévka: Polévka s hlívy ustřičné 1
Hlavní jídlo: Losos na citronovém pepři,brambor,salátek,čaj 4,7
Odpolední svačina: Chléb,pomazánka z tofu,zelenina,čaj 1,6,7,8,11

Čtvrtek
Dopolední svačina: Domácí koláč s broskví a drobenkou,ovoce,mléko,čaj 1,3,7,8
Polévka: Hovězí vývar s nočky a zeleninou 1,3,9
Hlavní jídlo: Králík na smetaně,cereální knedlík,šťáva 1,3,7,9,6,8,11
Odpolední svačina: Tmavý slunečnicový střapatý chléb,zelenina,čaj 1,7,6,8,11

Pátek
Dopolední svačina: Rýžová křupavý chlebík,šlehané žervé,ovoce,mléko,čaj 1,6,7,8,11
Polévka: Výživná drůbeží polévka s petrželkou 1,9
Hlavní jídlo: Salát z černé čočky beluga s masíčkem,zelenina,čaj
Odpolední svačina: Citronový dortík,mléčný koktejl,ovoce,čaj 1,3,6,7,8,11

 

Změna jídelníčku vyhrazena

 

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

  1. Obiloviny obsahující lepek – nejedná se o celiakii, výrobky z nich
  2. Korýši a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
  3. Vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Podzemnice olejna (arašídy) a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj – patří mezi potraviny ohrožující život
  8. Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
  14. Měkkýši a výrobky z nich

Dětem i zaměstnancům je poskytována plnohodnotná a vyvážená strava dle výše uvedených předpisů pro školní stravování. Je zachována vhodná skladba jídelníčku, dodržována technologie přípravy pokrmů a nápojů. Konceptem zdravého stravování není pouze konzumace ovoce, zeleniny a racionální výživy, ale i konzumace masa, ryb, mléka, cukru, luštěnin a dalších potravin, jejichž spotřebu v rámci spotřebního koše vedoucí školní jídelny měsíčně vyhotovuje.

Děti mají po celý den zajištěn pitný režim a mezi jídly jsou dodržovány vhodné intervaly. Dopolední svačina je podávána v 9 hodin, oběd ve 12 hodin a odpolední svačina v 15 hodin.

Provoz školní jídelny se řídí:

  • Vyhláškou č. 107/2005Sb. – O školním stravování
  • Zákonem č. 561/2004Sb. – Školským zákonem ve znění pozdějších předpisů
  • Zákonem č. 258/2000Sb. – O ochraně veřejného zdraví ve znění pozdějších předpisů
  • Vyhláškou č. 343/2009Sb. – O hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých
  • Nařízením Evropského parlamentu č. 852/2004 – O hygieně potravin
  • Metodikou spotřebního koše
  • Systémem HACCP (systém kritických bodů)