Jídelníček

Od 6.2. do 10.2.2023

Pondělí
Dopolední svačina: Ovocný jogurt,cereálie,mléko,ovoce,čaj 1,7,8
Polévka: Kuřecí vývar 9
Hlavní jídlo: Smetanová koprovka s vejcem,brambor,šťáva 1,7,3
Odpolední svačina: Tmavý chléb,luštěninová pom.,zelenina,čaj 1,3

Úterý
Dopolední svačina: Žitný chlebíček,mrkvová pěna,ovoce,mléko,čaj1,3
Polévka: Brokolicový krém s krutonky 1,7,8
Hlavní jídlo: Domácí nudle s mákem a máslem,šťáva,mléko 1,3,7
Odpolední svačina: Himalájský chléb,pomazánka z tofu s bazalkou,zelenina,čaj 1,7

Středa
Dopolední svačina: Jogurtový celozrnný snack,mléko,ovoce,čaj 1,7,8
Polévka: Masový vývar s nudlemi 1,9
Hlavní jídlo: Segedínský guláš,celozrnný knedlík,šťáva 1,7,3,
Odpolední svačina: Střapatý dýňový chléb,zelenina,čaj 1,3,7

Čtvrtek
Dopolední svačina: Domácí špaldové řezy,bílá káva,ovoce,čaj 1,3,7
Polévka: Jihočeská rybí polévka 1,4,7,9
Hlavní jídlo: Špecle se špenátem a kuřecím masem,šťáva 1,7,8
Odpolední svačina: Sendvič se šunkou a sýrem,zelenina,čaj 1,7,8

Pátek
Dopolední svačina: Zapékané šťavnaté musli,ovoce,mléko,čaj 1,7,6,11
Polévka: Batátová s kokosovým mlékem 1,7,
Hlavní jídlo: Chalupářský guláš s fazolemi,Chléb,šťáva 1,3
Odpolední svačina: Kysané podmáslí s čerstvou houstičkou,mléko,ovoce,čaj 1,3,7

 

Změna jídelníčku vyhrazena

 

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

  1. Obiloviny obsahující lepek – nejedná se o celiakii, výrobky z nich
  2. Korýši a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
  3. Vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Podzemnice olejna (arašídy) a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj – patří mezi potraviny ohrožující život
  8. Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
  14. Měkkýši a výrobky z nich

Dětem i zaměstnancům je poskytována plnohodnotná a vyvážená strava dle výše uvedených předpisů pro školní stravování. Je zachována vhodná skladba jídelníčku, dodržována technologie přípravy pokrmů a nápojů. Konceptem zdravého stravování není pouze konzumace ovoce, zeleniny a racionální výživy, ale i konzumace masa, ryb, mléka, cukru, luštěnin a dalších potravin, jejichž spotřebu v rámci spotřebního koše vedoucí školní jídelny měsíčně vyhotovuje.

Děti mají po celý den zajištěn pitný režim a mezi jídly jsou dodržovány vhodné intervaly. Dopolední svačina je podávána v 9 hodin, oběd ve 12 hodin a odpolední svačina v 15 hodin.

Provoz školní jídelny se řídí:

  • Vyhláškou č. 107/2005Sb. – O školním stravování
  • Zákonem č. 561/2004Sb. – Školským zákonem ve znění pozdějších předpisů
  • Zákonem č. 258/2000Sb. – O ochraně veřejného zdraví ve znění pozdějších předpisů
  • Vyhláškou č. 343/2009Sb. – O hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých
  • Nařízením Evropského parlamentu č. 852/2004 – O hygieně potravin
  • Metodikou spotřebního koše
  • Systémem HACCP (systém kritických bodů)