Jídelníček

Od 5.6. do 9.6.2023

Pondělí
Dopolední svačina: Jemný šlehaný vanilkový tvaroh,cornflakes,mléko,ovoce,čaj 1,7,8
Polévka: Babiččina bramboračka 1,7,9
Hlavní jídlo: Těstoviny s tuňákem,zeleninový talířek,šťáva 1,3,4,7
Odpolední svačina: Žitný střapatý chlebíček,zelenina,čaj 1,7,8

Úterý
Dopolední svačina: Rohlík,sýrová nadýchaná pěna,ovoce,mléko,čaj 1,7
Polévka: Masový vývar s pohankou 1,9
Hlavní jídlo: Hovězí maso v rajské omáčce,celozrnný knedlík,šťáva 1,3,7,8
Odpolední svačina: Obložená večka se zeleninovou pomazánou,zelenina,čaj 1,7,8

Středa
Dopolední svačina: Citronový dortík,mléčný nápoj,ovoce,čaj 1,3,7,8
Polévka: Vločková s libečkem 1
Hlavní jídlo: Kuřecí kousky v baby karotce,třepaný brambor,šťáva 7
Odpolední svačina: Chléb s cottage sýrem a paprikou,zelenina,čaj 1,7

Čtvrtek
Dopolední svačina: Mramorové řezy s čokoládou,bílá káva,ovoce,čaj 1,3,7
Polévka: Hovězí vývar se zavářkou
Hlavní jídlo: Masové nudličky s tarhoňou a zeleninou,salátek,šťáva 1,3,7,8
Odpolední svačina: Chléb žitánek,pomazánka vajíčková,zelenina,čaj 1,3,7,8

Pátek
Dopolední svačina: Kysaný bio nápoj,cereálie,mléko,ovoce,čaj 1,3,7
Polévka: Pórková s bramborem 1,7
Hlavní jídlo: Mexický fazolový kotlík,chlebík,šťáva 1,7,8
Odpolední svačina: Piškotový snack ,mléko,ovoce,čaj 1,3,7

 

Změna jídelníčku vyhrazena

 

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

  1. Obiloviny obsahující lepek – nejedná se o celiakii, výrobky z nich
  2. Korýši a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
  3. Vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Podzemnice olejna (arašídy) a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj – patří mezi potraviny ohrožující život
  8. Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
  14. Měkkýši a výrobky z nich

Dětem i zaměstnancům je poskytována plnohodnotná a vyvážená strava dle výše uvedených předpisů pro školní stravování. Je zachována vhodná skladba jídelníčku, dodržována technologie přípravy pokrmů a nápojů. Konceptem zdravého stravování není pouze konzumace ovoce, zeleniny a racionální výživy, ale i konzumace masa, ryb, mléka, cukru, luštěnin a dalších potravin, jejichž spotřebu v rámci spotřebního koše vedoucí školní jídelny měsíčně vyhotovuje.

Děti mají po celý den zajištěn pitný režim a mezi jídly jsou dodržovány vhodné intervaly. Dopolední svačina je podávána v 9 hodin, oběd ve 12 hodin a odpolední svačina v 15 hodin.

Provoz školní jídelny se řídí:

  • Vyhláškou č. 107/2005Sb. – O školním stravování
  • Zákonem č. 561/2004Sb. – Školským zákonem ve znění pozdějších předpisů
  • Zákonem č. 258/2000Sb. – O ochraně veřejného zdraví ve znění pozdějších předpisů
  • Vyhláškou č. 343/2009Sb. – O hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých
  • Nařízením Evropského parlamentu č. 852/2004 – O hygieně potravin
  • Metodikou spotřebního koše
  • Systémem HACCP (systém kritických bodů)