Jídelníček

Od 6.2. do 10.2.2023

Pondělí
Dopolední svačina: Celozrnné trojhránky, pomazánka z Tofu, mléko, ovoce 1/6/7
Polévka: Bramborová s vločkami 1/7/9
Hlavní jídlo: Bulgur s krůtím masem a kukuřicí a hráškem, čaj 1/7
Odpolední svačina: Bagetka, pomazánka s řapíkatým celerem, zelenina, čaj 1/7/9

Úterý
Dopolední svačina: Kváskový chléb, pomazánka s řeřichou, ovoce, mléčný nápoj 1/7
Polévka: Jemná z hlívy ústřičné s krutonky 1/7
Hlavní jídlo: Pečené rybí filé na bylinkách, bramborová kaše, salátek, šťáva z ovoce 1/4/7
Odpolední svačina: Rohlík, pomazánka z fazolí, zelenina, čaj 1/7

Středa
Dopolední svačina: Třená mramorová bábovka s ořechy, ovoce, mléko 1/3/7/8
Polévka: Masový vývar s kořenovou zeleninou a nudlemi 1/7/9
Hlavní jídlo: Staročeský segedínský guláš, houskové knedlíky, čaj 1/3/7
Odpolední svačina: Chléb s lněnými semínky, pomazánka tuňáková, zelenina, čaj 1/4/7

Čtvrtek
Dopolední svačina: Kefírové mléko, houstička, ovoce, čaj 1/3/7
Polévka: Mrkvový krém s červenou čočkou 1/7
Hlavní jídlo: Rýžová kaše s dýní a brusinkami, šťáva z ovoce 1/7
Odpolední svačina: Pečivo z podmáslí, pomazánka s jarní cibulkou, zelenina, mléko 1/7

Pátek
Dopolední svačina: Lámankový chléb, pomazánkové máslo, mléko 1/7
Polévka: Zeleninová s pohankou 1/7/9
Hlavní jídlo: Zapečené brambory s listovým špenátem a smetanou, čaj 1/7
Odpolední svačina: Kukuřičné kroužky, ovoce, čaj 1/7

 

Změna jídelníčku vyhrazena

 

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

  1. Obiloviny obsahující lepek – nejedná se o celiakii, výrobky z nich
  2. Korýši a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
  3. Vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Podzemnice olejna (arašídy) a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj – patří mezi potraviny ohrožující život
  8. Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
  14. Měkkýši a výrobky z nich

Dětem i zaměstnancům je poskytována plnohodnotná a vyvážená strava dle výše uvedených předpisů pro školní stravování. Je zachována vhodná skladba jídelníčku, dodržována technologie přípravy pokrmů a nápojů. Konceptem zdravého stravování není pouze konzumace ovoce, zeleniny a racionální výživy, ale i konzumace masa, ryb, mléka, cukru, luštěnin a dalších potravin, jejichž spotřebu v rámci spotřebního koše vedoucí školní jídelny měsíčně vyhotovuje.

Děti mají po celý den zajištěn pitný režim a mezi jídly jsou dodržovány vhodné intervaly. Dopolední svačina je podávána v 9 hodin, oběd ve 12 hodin a odpolední svačina v 15 hodin.

Provoz školní jídelny se řídí:

  • Vyhláškou č. 107/2005Sb. – O školním stravování
  • Zákonem č. 561/2004Sb. – Školským zákonem ve znění pozdějších předpisů
  • Zákonem č. 258/2000Sb. – O ochraně veřejného zdraví ve znění pozdějších předpisů
  • Vyhláškou č. 343/2009Sb. – O hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých
  • Nařízením Evropského parlamentu č. 852/2004 – O hygieně potravin
  • Metodikou spotřebního koše
  • Systémem HACCP (systém kritických bodů)